Upokojenci, ki še opravljajo dejavnost naj imajo polno pokojnino

Obrtniki in podjetniki, ki želijo po upokojitvi opravljati dejavnost, imajo pravico do polne pokojnine, ki so si jo prislužili s svojim delom. Prejemanje zgolj 50-odstotne pokojnine prva tri leta po upokojitvi zato za obrtnike in podjetnike ni sprejemljiv vladni predlog, so na seji soglašali člani upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. »Pokojnino so si obrtniki in podjetniki prislužili s svojim delom, zato jim pripada v celoti. To je bila vseskozi naša zahteva in pri tem bomo vztrajali,« je na seji upravnega odbora OZS poudaril njen predsednik Branko Meh.

Vlada Marjana Šarca je na pobudo OZS imenovala državnega sekretarja za malo gospodarstvo. To je postal obrtnik Franc Vesel. Obrtniki in podjetniki so zadovoljni, da bo ta segment gospodarstva s 117 tisoč poslovnimi subjekti in 352 tisoč zaposlenimi, ki je hrbtenica slovenskega gospodarstva, končno dobil svojega predstavnika v vladi.

Obrtniki in podjetniki se ne strinjajo z dodatnimi obremenitvami gospodarstva, ker bodo na slabšem vsi državljani Republike Slovenije. »Če je Levica res socialna, tako kot trdi, potem mora biti socialna za vse državljane, ne le za posamezne skupine. Samozaposleni obrtniki in podjetniki so skoraj mesec in pol prepuščeni sami sebi, če zbolijo. Kljub temu, da so nezmožni za delo, morajo v tem času plačati vse prispevke državi. Diskriminatorno je, da Levica problem zdravstvenega varstva rešuje zgolj za samozaposlene v kulturi,« poudarja Branko Meh, predsednik OZS.

Člani Skupščine Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljubljana Vič so se v začetku marca sestali na svoji redni seji in obravnavali aktualne informacije o delu na zbornici. Sprejeli so poročilo o delu na zbornici za preteklo leto, poročilo inventurne komisije, fi nančno poročilo, letna poročila in poročilo nadzornega odbora za leto 2018. Poslanci skupščine so evidentirali pet novih zahtev k Zahtevam slovenske obrti na temo osnove za bolniško nadomestilo, stalne objave pojasnil FURS, na temo znižanja letne davčne osnove za dohodnino za podjetnike ter na temo enakih pogojev pri subvencijah za vse.

Vsi člani Viške zbornice so v sklopu dodatne članarine OOZ Ljubljana Vič ali prispevka OOZ Ljubljana Vič deležni številnih ugodnosti za članstvo. Pomladanski sklop jezikovnih tečajev, kjer udeleženci pridobivajo nove spretnosti pri uporabi tujega jezika, je v polnem teku. Visoko kvaliteto zagotavljajo preizkušeni predavatelji, ki poskrbijo za učinkovito in hitro učenje tujega jezika. Člani ste deležni tudi ponudbe ugodnih kratkoročnih kreditov. Poleg tega člane s posebnimi popusti vabimo k oglaševanju v reviji Naša pot, k najemu dvoran in učilnic za interno izobraževanje zaposlenih, kupcev ali poslovnih partnerjev. Članom nudimo brezplačno specialistično svetovanje s področja delovnopravne zakonodaje, prava, prenosa lastništva, davkov in podobno.

Ponujamo celovite pisarniške storitve za mala podjetja, izdelamo plačilne liste in s pomočjo profesionalne ekipe podizvajalcev strokovno prevzamemo vodenje računovodstva za člane. Člani OOZ Ljubljana Vič imajo v enoti medicine dela v Zdravstvenem domu Vič poseben popust na osnovne zdravniške preglede in dodatne storitve v okviru medicine dela. Pridružite se nam na petkovih podjetniških zajtrkih in spoznajte gosta ter številne podjetnike s katerimi boste morda v prihodnosti sklepali posle. Radi bi vas spomnili tudi na številne ugodnosti kartice Mozaik podjetnih, ki jih najdete tudi na spletni strani www.mozaikpodjetnih.si. Mozaik podjetnih ponuja ugodnosti in prihranke, ki hitro presežejo višino članarine zbornici. Uporabite še spletno platformo MojObrtnik.com, ki obrtnikom in podjetnikom omogoča sodobno prodajo izdelkov in storitev. Veselimo se vašega obiska na zbornici.

 

mag. Peter Grabner, sekretar

Scroll to top