Podjetniški zajtrk

Vsak petek ob 8.30 uri
Petek, 7.5.2021: Prenos lastništva podjetja - Davčni vidik in vnaprejšnja priprava na prenos
Gostja: Dunja Verbajs, Davčno svetovanje VERBAJS d.o.o.

Tokrat bo srečanje potekalo preko videokonferenčne povezave.

Vsebina srečanja:

  • Za samostojnega podjetnika (s.p.) kot fizično osebo je značilno, da z dobičkom vstopa v progresivno dohodninsko lestvico za razliko od pravnih oseb, ki so obdavčene po nominalni stopnji 19%. Za razliko od pravnih oseb, s.p. prosto razpolaga z gotovino in nima obveznih dokumentiranih dvigov in pologov kot to velja za pravne osebe, kar je tudi prednost statusa s.p.
  • Iz prakse izhaja, da ni mogoče izdelati enotnega vzorca prehoda poslovanja iz ene oblike v drugo obliko poslovanja, saj je predhodno treba za vsak primer posebej poznati dosedanje aktivnosti s.p., njegovo dejavnost in premoženje in šele na podlagi ocen in analiz določiti cilje in načine prenosa podjetja.
  • Omenimo, da na odločitev za prenos podjetja s.p. na pravnega naslednika s.p. oz. preoblikovanje podjetja s.p. v novo oz. na prevzemno kapitalsko družbo (d.o.o.) vpliva veliko dejavnikov, in sicer:
   - redna upokojitev, invalidska upokojitev, smrt samostojnega podjetnika,
   - povečan obseg poslovanja, povečan dobiček in posledično povečana davčna osnova, visoka obdavčitev po progresivni dohodninski lestvici.


  V času COVID-19 omejitev je prijava udeležbe obvezna!
   


  Napovedujemo temo za maj:

  • Petek, 14. maj 2021, ob 8.30: Izvedba direktne prodaje izvozno usmerjenih podjetij

   

  Podjetniški zajtrk je namenjen članom in drugim podjetnikom. Pridružujemo si pravico do spremembe teme in gosta v posameznem terminu. Potrjene teme boste prejeli po elektronski pošti pred posameznim srečanjem. Vljudno vabljeni!

Scroll to top