Trije zaslužni obrtniki prejeli priznanje Barjanec

Sredi decembra smo na Območni obrtno-podjetniški zbornici Ljubljana Vič praznovali deseto obletnico odprtja nove poslovne stavbe zbornice in že desetič po vrsti trem članom - najzaslužnejšim obrtnikom in podjetnikom podelili priznanje Barjanec. Podelitev Barjanca je vzpodbuda za vse, da pomagajo drugim in se zavedajo svoje družbene odgovornosti. Biti marljiv ter pošten obrtnik in podjetnik je posebnega pomena za obrtništvo in širšo družbeno skupnost, kajti podjetniški uspeh je tesno povezan s širšo družbeno skupnostjo. Prav je, da je pomoč sočloveku in družbena odgovornost podjetja za večino izmed obrtnikov in podjetnikov pomemben del vsakdana. Za podelitev priznanja Barjanec se upoštevajo merila, kot so urejenost obratovalnice, ugled obrtnika, dolgoletni staž, od 10 let naprej in aktivno delovanje v širši skupnosti.

 

V nadaljevanju podrobneje predstavljamo nagrajence, ki so se z nesebičnim delom še posebej izkazali, tudi v okviru na lokalne skupnosti:

Marko Istenič, ISTENIČ - AVTOSERVIS družba za storitve, trgovino in posredovanje, d.o.o. iz Vnanjih Goric Marko Istenič je po poklicu avtomehanik. Leta 1996 je začel na svojem in uspešno vodi ter razvija ugledno avtoservisno podjetje v Vnanjih Goricah. Leta 2004 je pridobil naziv Mojster avtomehanik. Njegova poslovna pot se je razvila iz domače garaže, z leti so sezidali tri sodobne delavnice z avtodvigali in vse potrebno za popravilo vozil. V podjetju je zaposlen tudi sin Klemen, in skupaj gradita nov razvoj podjetja. Marko je bil tri mandate predsednik Krajevne skupnosti Vnanje Gorice. Bil je marljiv in deloven predsednik, kajti v njegovem mandatu so se ukvarjali z odkupi zemljišč, da so lahko zgradili kanalizacijo in pločnike ter komunalno opremili cele Vnanje Gorice. Še leto dni po zaključku tretjega mandata, ko je mesto predsednika krajevne skupnosti predal mlajšim je pomagal uspešno zaključiti obsežen projekt kanalizacije. Marko je aktiven tudi pri gasilcih. Dva mandata je bil poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Vnanje gorice. Usposobljen je za reševanje in nošenje dihalnega aparata ter je aktiven šofer strojnik. Na Gasilski zvezi Slovenije je član komisije za homologacijo vozil. Trenutno je gasilski častnik druge stopnje, redno pa se udeležuje gasilskih tekmovanj. Je tudi član planinskega društva Iskra v Ljubljani in se redno udeležuje skupnih pohodov in planinskega druženja. Marko Istenič je vzoren član Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljubljana Vič.

Leopold Oblak, Splošno kovaštvo Oblak Leopold s.p. iz Šentjošta nad Horjulom Gospod Leopold Oblak je po poklicu kovač. Po poroki se je dodatno izučil še za strugarja in obdelovalca kovin. Ko je leta 1967 zaprosil za popoldansko obrt, mu je referent na takratni občini predlagal dejavnost kovaštva, v kateri uspešno posluje in iz leta v leto razvija nove proizvode. V času, ko je bil vajenec, ga je mojster poučil o splošnem kovaštvu, podkovanju konj, izdelovanju plugov in o varjenju železa brez varilnih aparatov. Leta 1980 je popoldansko obrt zamenjal za redno in postal samostojni podjetnik, ki je z inovativnimi izdelki osvojil evropski trg. Skupaj s še štirimi sodelavci v svojem podjetju izdeluje izdelke za gozdarstvo, ki so plod lastnega razvoja. Nekateri izdelki so tudi patentno zaščiteni v evropskem prostoru. V svoji 56 let dolgi poslovni karieri ni razvijal le lastnega podjetja, bil je pobudnik za postavitev še dveh proizvodnih obratov v Šentjoštu, ki so ponudili zaposlitev 40 lokalnim prebivalcem. Za potrebe trženja lastnih izdelkov na tujih trgih, je leta 1986 odprl podjetje tudi v sosednji Avstriji. Vstop Slovenije v Evropsko unijo je poenostavil trgovanje z državami srednje Evrope in tako potrebe po dodatnem podjetju ni bilo več. Leopold pa ni bil aktiven le v svojem podjetju. Da bi se njegovo podjetje v podeželski vasi na zahodnem delu Polhograjskega hribovja lahko razvijalo, bil je pobudnik razvoja infrastrukture v kraju. Aktivno se je vključili v projekte in samo izvedbo pri izgradnji cest, elektrifikacijo vasi, izgradnjo vodovoda, telefonije, pošte, šole in vrtca. Izdelal je tudi prvo vlečnico za razvoj smučanja in smučišča v Šentjoštu. Vrsto let je bil tudi predsednik vaške skupnosti Šentjošt in član krajevne skupnosti Horjul. Njegova prizadevanja so prepoznali tudi v širšem okolju in tako je postal prvi župan občine Dobrova- Horjul-Polhov Gradec v samostojni Sloveniji. Leopold je že 40 let aktiven član pevskega zbora v Šentjoštu, v mlajših letih je sodeloval tudi v številnih društvih v kraju. Leopold Oblak je aktiven član Sekcije kovinarjev in vzoren član Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljubljana-Vič.

Igor Zupančič, Zaključna dela v gradbeništvu Igor Zupančič s.p. iz Škofljice

Igor Zupančič je po poklicu Mojster slikopleskar. Letos je dvajset let odkar se je podal na obrtniško pot in kot samostojni podjetnik začel opravljati dejavnost fasaderstva in zaključnih del v gradbeništvu. Danes ima v podjetju 12 zaposlenih delavcev. Izdelujejo zahtevne dekorativne izdelke v slikopleskarstvu ter so specialisti za štukaterstvo. Podjetje je dobro opremljeno z najsodobnejšimi stroji in delovnimi sredstvi. Zato lahko ponudijo visoko kvaliteto storitev. Pri delu mu je pomembna zlasti kvaliteta, in da se vedno držijo medsebojnih dogovorov. Igor je že četrti mandat član skupščine Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljubljana Vič, bil je tudi podpredsednik zbornice, član Upravnega odbora in Kadrovskega odbora zbornice. Je tudi predsednik Društva obrtnikov in podjetnikov na Škofljici. Igor je že več let dejaven tudi na področju športa. Je predsednik rokometnega Športnega društva Škofljica. V prostem času rad odide v gozd, kjer je tudi lovec, član lovske družine Šentrupert. Igor Zupančič je vzoren član Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljubljana Vič. Vsem nagrajencem iskreno čestitamo!

 

 

mag. Peter Grabner, sekretar OOZ Ljubljana Vič

Scroll to top