Spet nova administrativna ovira

Obrtniki in podjetniki so na novinarski konferenci na sedežu Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije opozorili na pasti in obveznosti iz uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo. Po novem se morajo vpisati v evidenco ARSO in poročati tudi tisti, ki uvozijo en sam izdelek iz tujine ali ga zavijejo in prodajo. Nespoštovanje te uredbe za obrtnike in podjetnike pomeni globe od 1500 do 4000 evrov. Obveznosti, ki jih je uvedla novela uredbe in začnejo veljati v tem letu, so večini obrtnikov in podjetnikov prinesle nova administrativna bremena z vpisom pri ARSO, vodenjem evidenc o količinah in vrsti embalaže ter poročanjem v letu 2019. Predsednik OZS Branko Meh je poudaril, da uredba administrativno obremenjuje mala podjetja in samostojne podjetnike. »Morali bomo voditi evidence, kar se nam zdi nekorektno. Namesto, da bi se ukvarjali s svojim poslom, se bomo morali ukvarjati z dodatno evidenco. Obrtniki si želimo zdravega in čistega okolja, vendar ta uredba v ničemer ne govori, kje bo embalaža pristala. Je samo administrativni ukrep«.

Pomanjkanje delovne sile, birokratske ovire in nelojalna konkurenca so ključni izzivi, s katerimi se ta hip spopadajo obrtniki in mali podjetniki pa so o izzivih in priložnostih za razvoj slovenskega malega gospodarstva govorili na srečanju s predsednikom RS Borutom Pahorjem. Predsednik RS Borut Pahor je ob koncu srečanja dejal, da bodo podobno srečanje z obrtniki in malimi podjetniki organizirali
vsaj enkrat letno. ”V zadnjih treh letih, ko glavni parametri gospodarske rasti kažejo na bolje, se nismo dovolj potrudili za to, da bi to rast okrepili. Nismo izkoristili priložnosti. Kar pogrešam, je malce več poguma,” je dejal Pahor. V dialogu med socialnimi partnerji je po njegovi oceni tudi premalo vztrajnosti. Strinjal se je tudi z govorci na okrogli mizi, da bi morali poslovno okolje v Sloveniji poenostaviti.

Na podlagi razpisa volitev v organe Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljubljana Vič smo v mesecu marcu organizirali prvi sklop volilnih zborov, ki so izvolili nove predstavnike v skupščino zbornice. Drugi sklop volitev bomo izvedli v mesecu aprilu. Tudi letos načrtujemo organizacijo dogodka Dan obrtnikov in podjetnikov v Ljubljani, ki bo odlična priložnost, da svoje storitve in izdelke ponudite na stojnicah Ljubljančanom in obiskovalcem. Vabimo vas, da se prijavite in skupaj zapolnimo Stritarjevo ulico do Magiastrata s kvalitetno obrtniško ponudbo za Ljubljančane.

Vsi člani Viške zbornice so v sklopu dodatne članarine OOZ Ljubljana Vič ali prispevka OOZ Ljubljana Vič deležni številnih ugodnosti za članstvo. Začel se je drugi sklop jezikovnih tečajev, kjer se bodo udeleženci usposobili pri uporabi tujega jezika. Visoko kvaliteto zagotavljajo preizkušeni predavatelji, ki poskrbijo za učinkovito in hitro učenje tujega jezika. Člani ste deležni tudi nove ponudbe ugodnih kratkoročnih kreditov. Poleg tega člane s posebnimi popusti vabimo k oglaševanju v reviji Naša pot, k najemu dvoran in učilnic za interno izobraževanje zaposlenih, kupcev ali poslovnih partnerjev. Članom nudimo brezplačno specialistično svetovanje s področja delovnopravne zakonodaje, prava, prenosa lastništva, davkov in podobno.

Ponujamo celovite pisarniške storitve za mala podjetja, izdelamo plačilne liste in s pomočjo profesionalne ekipe podizvajalcev strokovno prevzamemo vodenje računovodstva za člane. Člani OOZ Ljubljana Vič imajo v enoti medicine dela v Zdravstvenem domu Vič poseben popust na osnovne zdravniške preglede in dodatne storitve v okviru medicine dela. Pridružite se nam na petkovih podjetniških zajtrkih in spoznajte gosta ter številne podjetnike s katerimi boste morda v prihodnosti sklepali posle. Radi bi vas spomnili tudi na številne ugodnosti kartice Mozaik podjetnih, ki jih najdete tudi na spletni strani www.mozaikpodjetnih.si. Mozaik podjetnih ponuja ugodnosti in prihranke, ki hitro presežejo višino članarine zbornici. Uporabite še spletno platformo MojObrtnik.com, ki obrtnikom in podjetnikom omogoča sodobno prodajo izdelkov in storitev. Tudi vašega obiska na zbornici bomo vedno veseli.

mag. Peter Grabner, sekretar

Scroll to top