Pozor, gre za prevaro!

V zadnjem času obrtniki in podjetniki ponovno soočajo s problematiko vpisov v t.i. Evropske registre, imenike itn. Poimenovanja teh registrov so različna, zahtevki za sklenitev pogodbe in kasneje plačilo, pa so več ali manj v isti obliki (v obliki obrazcev) in po do sedaj znanih podatkih v zadnjem času ponovno prihajajo iz Španije (European City Guide), Nemčije (European Buissiness Number) ter Nizozemske (EU bussiness register). Ste tudi vi med tistimi, ki ste v naglici obrazec podpisali, ne vedoč, kaj podpisujete, sedaj pa dobivate račune, opomine in grozilna pisma?

Vsi “prevaranti” delujejo na podobnem pristopu in sicer tako, da naslovniki običajno po navadni ali elektronski pošti prejmejo dokumentacijo v obliki obrazcev v tujem jeziku, pri čemer je na prvi pogled oziroma ob površnem branju navzven vidno le, da naj bi šlo le brezplačno posodobitev podatkov podjetja v njihovih registrih oziroma za pridobitev evropske davčne številke, čeprav ta pravno ne obstaja.

Ob natančnem branju drobnega tiska pa se izkaže, da podpis obrazca pravzaprav pomeni sklenitev odplačne pogodbe med naročnikom in urednikom registra s triletno (ali drugačno veljavnostjo) veljavnostjo, pri čemer si registri dodatno izborijo tudi pristojnost domačega prava (španskega, nemškega ali nizozemskega) in sodišča (pristojnost sodišča po sedežu registra) ter omejen odstop od pogodbe.

Glede na navedeno vam svetujemo, da tovrstnih obrazcev ne podpisujete, v primeru, da pa želite podpisati, pa pred podpisom natančno preberite celotno posredovano dokumentacijo, predvsem drobni tisk.

Scroll to top