Potrebujemo spodbudnejše poslovno okolje brez
birokratskih ovir

52. MOS je bil slavnostno obarvan, saj Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije kot pomembna partnerica sejma letos obeležuje 50-letnico delovanja. Med osrednjimi dogodki je bila okrogla miza o polstoletni zgodovini stanovskega povezovanja, ulica obrti s predstavitvijo 12 obrtnih poklicev ter poslovno srečanje, ki je letos privabilo 200 obrtnikov in podjetnikov iz osmih držav.

Predsednik OZS Branko Meh je na otvoritvi sejma izpostavil 50-letnico zbornice in poudaril pomen malega gospodarstva: »Ne bom pretiraval, če rečem, da je malo gospodarstvo motor naše države. Da pa lahko obrtniki in podjetniki nemoteno delamo, se razvijamo in zaposlujemo, potrebujemo spodbudnejše poslovno okolje s prijaznejšo zakonodajo in brez nepotrebnih birokratskih ovir. In naloga naše vlade je, da nam takšno okolje zagotovi!« Meh je opozoril tudi na pereč problem pomanjkanja kadra v obrti in podjetništvu.

V okviru praznovanja 50-letnice Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije na sejmu MOS je potekala okrogla miza, na kateri so vidni člani zbornice izpostavili ključne mejnike v polstoletni zgodovini obrtniškega povezovanja. Strinjali so se, da se obrtniki in podjetniki že od nekdaj borijo proti birokraciji, ki se z leti vse bolj razrašča. ”Pred 50 leti so obrtniki ustanovili našo zbornico s ciljem, da bi obrtnikom pomagali na vse možne načine. In ta cilj uspešno zasledujemo še danes,” je uvodoma poudaril predsednik OZS Branko Meh.

Letošnja predstavitev ulice obrti je bila že šesta po vrsti, na njej pa so na privlačen način predstavili kar dvanajst obrtnih poklicev: klepar – krovec, elektrikar, mizar, oblikovalec kovin – orodjar, strojni mehanik, tesar, zidar, avtoserviser, pek, slaščičar, kuhar in natakar. Osrednja točka ulice obrti je bila ponovno vajeniška pisarna, kjer so obiskovalci prejeli vse informacije o vajeništvu. Ulica obrti je bila organizirana
po načelu »vse na enem mestu«, saj je hkrati potekala predstavitev posameznih poklicev in vključitev dijakov v proces praktičnega usposabljanja z delom, obiskovalci pa so dobili tudi informacije srednjih šol in spoznali strokovno podporo obrtno-zborničnega sistema.

Na tradicionalnem poslovnem srečanju, ki ga je danes na sejmu MOS že 13. leto zapored organizirala Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije v sodelovanju z Advantage Austria Ljubljana in mrežo zbornic New Alpe Adria ter Enterprise Europe Network, se je letos zbralo več kot 200 podjetnikov iz devetih držav. Opravili so več kot 300 medsebojnih pogovorov.

Z razstavami in predstavitvijo posameznih rokodelskih dejavnosti je Sekcija za domačo in umetnostno obrt pri OZS na MOS prisotna že od leta 1987. Na rokodelskih delavnicah mojstri vsako leto v živo prikazujejo proces nastajanja izdelkov iz gline, lesa, stekla, testa, tekstilij, železa in s tem promovirajo poklice, iz katerih izhajajo vse sodobne obrtniške dejavnosti. Na tokratnem sejmu so se v atriju sejmišča predstavile prodajne delavnice lončarstva, steklarstva, lectarstva in svečarstva.

Člani Sekcije kovinarjev in plastičarjev so ponovno razstavljali na skupnem razstavnem prostoru v dvorani C1. Svoje izdelke pa je letos predstavilo več kot 25 članov iz vse Slovenije. Odbor za znanost in tehnologijo OZT se je skupaj s člani, partnerji, šolami, institucijami in fakultetami, s katerimi sodeluje, predstavil v dvorani L1. Predstavili so dosežke in podporne storitve znotraj različnih strok. Predstavili so se tudi domači in tuji partnerji zbornice - SID Banka, Slovensko deželno gospodarsko združenje Trst in Slovenska gospodarska zveza iz Celovca.

Iz arhiva OZS zbral in uredil mag. Peter Grabner

Scroll to top