Omejitve, represija in inkasanstvo niso primerni ukrepi

Gostinci, združeni v sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS, opozarjajo, da imamo v Sloveniji številne predpise, ki zavirajo njihovo delovanje. Imamo najstrožje predpise za vsebnost transmaščobnih kislin, najstrožji tobačni zakon, najstrožji HACCP, na športnih prireditvah lahko alkohol prodajajo le športna društva, za opijanje mladoletnih pa so pogosto sankcionirani prav gostinci. Zadnji v nizu nerazumnih predlogov pa je po mnenju gostincev predlog Agencije za varnost prometa za znižanje dovoljene meje alkohola za voznike s sedanjih 0,5 na 0,2 promila alkohola v krvi.

»Če je v večini evropskih držav sprejemljiva meja 0,5 ali višje, potem ne vidimo razloga, da bi naši gostje v slovenskih lokalih morali s strahom naročati kozarec vina, ki sodi k dobri hrani. Sprašujemo se, ali bomo gostinci ob dobrem zrezku po novem priporočali breskov sok,« povsem upravičeno opozarja Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v aprilu v sodelovanju z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenijo priredil pogovor ”Pripravljenost obrtnikov in podjetnikov na ohlajanje gospodarstva”, ki se ga je udeležilo več kot 100 obrtnikov in podjetnikov, članov zbornice. Obrtniki in podjetniki so se strinjali, da so na morebitno krizo bolje pripravljeni kot leta 2008, vendar pa od vlade še vedno pričakujejo prijaznejšo
zakonodajo.

Slovenski prevozniki od vlade in resornega ministrstva zahtevajo takojšnje ukrepe, ki bi jim omogočili normalno poslovanje. »Imamo 8 tisoč prevozniških podjetij, ki zaposlujejo 35 tisoč oseb, ta sektor pa ustvari 7 odstotkov GDP. Zato zahtevamo, da se naši problemi začnejo reševati takoj. Vsak dan dobivamo klice prevoznikov iz vse Slovenije, ki so nezadovoljni in nas pozivajo, da moramo ukrepati. Če naše zahteve ne bodo izpolnjene v najkrajšem možnem času, ne izključujemo najbolj skrajnih ukrepov, kot je državljanska nepokorščina,« je bil na novinarski konferenci odločen Peter Pišek, predsednik Sekcije za promet pri OZS.

Vsi člani Viške zbornice so v sklopu dodatne članarine OOZ Ljubljana Vič ali prispevka OOZ Ljubljana Vič deležni številnih ugodnosti za članstvo. Pomladanski sklop jezikovnih tečajev, kjer udeleženci pridobivajo nove spretnosti pri uporabi tujega jezika, je v polnem teku. Visoko kvaliteto zagotavljajo preizkušeni predavatelji, ki poskrbijo za učinkovito in hitro učenje tujega jezika. Člani ste deležni tudi ponudbe ugodnih kratkoročnih kreditov. Poleg tega člane s posebnimi popusti vabimo k oglaševanju v reviji Naša pot, k najemu dvoran in učilnic za interno izobraževanje zaposlenih, kupcev ali poslovnih partnerjev. Članom nudimo brezplačno specialistično svetovanje s področja delovnopravne zakonodaje, prava, prenosa lastništva, davkov in podobno.

Ponujamo celovite pisarniške storitve za mala podjetja, izdelamo plačilne liste in s pomočjo profesionalne ekipe podizvajalcev strokovno prevzamemo vodenje računovodstva za člane. Člani OOZ Ljubljana Vič imajo v enoti medicine dela v Zdravstvenem domu Vič poseben popust na osnovne zdravniške preglede in dodatne storitve v okviru medicine dela. Pridružite se nam na petkovih podjetniških zajtrkih in spoznajte gosta ter številne podjetnike s katerimi boste morda v prihodnosti sklepali posle. Radi bi vas spomnili tudi na številne ugodnosti kartice Mozaik podjetnih, ki jih najdete tudi na spletni strani www.mozaikpodjetnih.si. Mozaik podjetnih ponuja ugodnosti in prihranke, ki hitro presežejo višino članarine zbornici. Uporabite še spletno platformo MojObrtnik. com, ki obrtnikom in podjetnikom omogoča sodobno prodajo izdelkov in storitev. Veselimo se vašega obiska na zbornici.

mag. Peter Grabner, sekretar

Scroll to top