Praznovanje 40-letnice Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljubljana Vič

Štirideset let je lep jubilej, ki članom Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljubljana Vič sporoča, da je skupna obrtno – podjetniška pot vredna našega truda. Polni vtisov se udeleženci slavnostne akademije, ki je bila 19. maja letos v Festivalni dvorani v Ljubljani, spominjamo skupaj prehojene obrtniške in podjetniške poti ter lepega srečanja s kolegi in poslovnimi partnerji. Skupaj smo se veselili jubileja naše organizacije in številnih jubilejev, ki so jih člani z marljivim in trdim delom zaslužili v svojih delavnicah, pisarnah in drugod. Udeležence slavnostne akademije v Festivalni dvorani je z uvodnim nagovorom pozdravil predsednik Jernej Dolinar. Slavnostni govornik na prireditvi je bil predsednik Odbora za zunanjo politiko Državnega zbora Republike Slovenije, gospod Jožef Horvat.

Ker je bil to praznik obrtnikov, je zbranim spregovoril tudi predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh. Vabilu na praznovanje so se odzvali tudi župan Občine Horjul Janko Prebil, župan Občine Dobrova – Polhov Gradec Franc Setnikar in podžupanja Občine Velike Lašče dr. Tatjana Devjak ter član upravnega odbora Slovenske gospodarske zveze v Celovcu Franz Kelih.

Slavnostni govornik, predsednik Odbora za zunanjo politiko Državnega zbora Republike Slovenije gospod Jožef Horvat, je pred več kot 300 zbranimi na slavnostni akademiji izrazil svojo naklonjenost obrtnikom in malim podjetnikom ter jih spodbudil, naj zaupajo v svoj optimizem in svojo sposobnost. Povedal je, da v Državnem zboru Republike Slovenije terja večjo podporo malega gospodarstva.

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh je v nagovoru poudaril pomen zahtev slovenske obrti. Hkrati je čestital viškim obrtnikom za jubilej in trem nagrajencem izročil posebno priznanje Bronasti ključ in dvema posebno priznanje Srebrni ključ, Območna obrtno-podjetniška zbornica pa je prejela posebno priznanje Zlati pečat Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljubljana Vič Jernej Dolinar se je zahvalil vsem članom, da so ostali povezani v viški obrtno-podjetniški zbornici ter se ozrl 40 let nazaj v čas, ko so tedanji obrtniki postavljali prve zametke organiziranosti zdajšnje zbornice.

Poudaril je, da že štirideset let obrtnike in podjetnike z območja Viča in iz okoliških krajev združuje naša zbornica. »Vsi hočemo doseči napredek in večji gospodarski razvoj, zato obrtniki in podjetniki od države zahtevamo, naj ne povzroča gospodarstvu nepotrebnih omejitev. Obrtniki in podjetniki smo zapisali Zahteve obrti in podjetništva, ki predstavljajo temelj razvoja malega gospodarstva. Država naj ima razumen aparat, ki ga gospodarstvo potrebuje in ga zmore vzdrževati. Malo gospodarstvo danes predstavlja 98,6 % vsega gospodarstva v Sloveniji in postaja vedno bolj pomemben nosilec gospodarskega razvoja.« Poudaril je pomen ohranitve skupne organiziranosti. Edino združeni obrtniki in podjetniki bomo uspešno zahtevali od države boljše pogoje za razvoj malega gospodarstva.

Poudaril je, da je razvoj iz prostovoljnega članstva v zbornici v obvezno članstvo in v zadnjem obdobju nazaj v prostovoljno, ponovno eksperimentiranje, ki že po kratkem času kaže na slabitev pogajalske moči obrtnikov in podjetnikov. Zato je danes vsak dan več predlogov k novi ureditvi sodobnega zborničnega združevanja po zgledu najrazvitejših evropskih držav. Prav vsak gospodarski subjekt bi se moral pridružiti tisti zbornici, ki je najprikladnejša za razvoj njegove dejavnosti.

Vse obrtnike in podjetnike je povabil, da sodelujete z zbornico, se udeležite seminarjev, izobraževanja, tedenskega podjetniškega zajtrka ali preprosto za svoje podjetje izkoristite ugodno ponudbo medicine dela, ki jo nudimo svojim članom. Ob koncu se je predsednik zahvalil vsem članom in drugim navzočim, da spodbujajo delo zbornice, ter vsem članom in članicam in vsem nekdanjim članom organizacije ob jubileju, 40-letnici iskreno čestital in jih spodbudil, naj ostanejo povezani v obrti in podjetništvu.

V bogatem kulturnem programu v Festivalni dvorani so nastopili solistka Nuša Derenda, Pihalni orkester Ljubljana Vič pod vodstvom dirigenta Josipa Grgasovića. Akademijo je povezoval Srečko Kermavner. Po zaslugi sponzorja Fakultete za management in pravo je po zaključku zbrano množico zabaval Ansambel Kvintet 7.

Peter Grabner, sekretar

Sponzorji prireditve ob 40-letnici Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljubljana Vič:
HYPO ALPE-ADRIA-BANK d.d.
MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana
PIGO, trgovina in osebne storitve, d.o.o.
AH ŠPAN, podjetje za prodajo in servis vozil, d.o.o.
AVTOMOJSTER d.o.o., Trgovina in storitve Ljubljana
ETIS elektrotrgovina in servis, d.o.o., Ljubljana
EVROMOJSTER, zaključna in montažna dela v gradbeništvu in trgovina d.o.o., Ljubljana
F. LESKOVEC, PROIZVODNJA, TRGOVINA IN STORITVE, d.o.o.
KOŽAG kovinska galanterija in obrtne storitve, d.o.o. Ig
MAPRI PROASFALT, gradbeništvo in vzdrževanje, d.o.o.
MIZARSTVO STRGAR, PROJEKTIRANJE, IZDELAVA IN MONTAŽA, d.o.o.
Občina Dobrova – Polhov Gradec
PLASTIKA TRČEK proizvodnja in trgovina d.o.o.
S3C podjetje za proizvodnjo, trgovino in inženiring d.o.o.
TGT BULC Trgovina in storitve d.o.o. Jurčkova cesta 49, Ljubljana
ZAVOD ZA IZOBRAŽEVANJE DELAVCEV

Scroll to top