NA OBMOČNI OBRTNO-PODJETNIŠKI ZBORNCI LJUBLJANA VIČ PODELILI PRIZNANJA BARJANEC

V četrtek, 14. decembra zvečer smo na Območni obrtno-podjetniški zbornici Ljubljana Vič praznovali osmo obletnico odprtja nove poslovne stavbe zbornice in že devetič po vrsti trem članom - najzaslužnejšim obrtnikom in podjetnikom podelili tudi priznanje Barjanec. Biti marljiv in pošten obrtnik in podjetnik je posebnega pomena za obrtništvo in širšo družbeno skupnost, kajti podjetniški uspeh je tesno povezan s širšo družbeno skupnostjo. Podelitev Barjanca je tudi vzpodbuda za vse, da pomagajo drugim in se zavedajo svoje družbene odgovornosti. Prav je, da je pomoč sočloveku in družbena odgovornost podjetja za večino izmed obrtnikov in podjetnikov pomemben del vsakdana. Le tako lahko hitreje in močneje dosegajo vedno nove zastavljene cilje.

Priznanje Barjanec lahko prejme samostojni podjetnik ali zakoniti zastopnik podjetja, če je ali je bil v tekočem ali preteklem letu aktivni član ali zakoniti zastopnik pravne osebe, ki je članica zbornice. Vsak član lahko pridobi tako priznanje samo enkrat. Za podelitev priznanja Barjanec se upoštevajo merila, kot so urejenost obratovalnice, ugled obrtnika, dolgoletni staž, od 10 let naprej, in aktivno delovanje v širši skupnosti. V letošnjem letu vam predstavljamo tri nagrajence leta 2017.

Priznanje Barjanec so prejeli Janez Kupljenik, Klima instalacije Kupljenik, prezračevanje, klimatiziranje, prodaja, servis d.o.o. iz Škofljice, Tilen Petrič, Avtomojster d.o.o., trgovina in storitve iz Ljubljane ter Peter Svete, kamnoseštvo Svete iz Preserja. V nadaljevanju podrobneje predstavljamo nagrajence, ki so se z nesebičnim delom se posebej izkazali tudi v okviru na lokalne skupnosti:

Janez Kupljenik mlajši je leta 2007 prevzel obrt po očetu Janezu, ki je družinsko podjetje klima inštalacij ustanovil že leta 1981. Janez je prevzel vodenje preoblikovanega podjetja Klima instalacije Kupljenik d.o.o., kjer uspešno nadaljujejo dejavnost izvedbe prezračevanja, hlajenja in montaže toplotnih črpalk.

Janez je aktiven tudi v domačem kraju. V letu 1999 je ustanovil Mešani pevski zbor Češnje, ki deluje na Orlah v občini Škofljica. Mešani pevski zbor, ki šteje trideset članov s svojim delom pripomore k ohranjanju slovenske narodne zborovske zakladnice. Kot predsednik Mešanega pevskega zbora Češnje je še posebej zaslužen, da se zbor s svojimi ljudskimi pesmimi, priredbami narodnih in liturgičnih pesmi često pojavlja na nastopih v domači občini. Nastopajo tudi širom po Sloveniji ter občasno na krajših turnejah pri zdomcih širom po Evropi.

Janez je tudi podpredsednik Turističnega društva Lavrica, občasno sodeluje pri cerkvenem zboru v župniji Rudnik, kjer sodeluje tudi pri izgradnji novega župnijskega doma. Janez Kupljenik je vzoren član Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljubljana Vič.

Tilen Petrič je predan podjetnik od svojega 20 leta dalje. Vodi svoje uspešno podjetje, ki nudi storitve menjave pnevmatik in uravnoteženja koles ter popravila pnevmatik in čiščenja platišč. V svojem podjetju je izučil že pet vajencev. Tilen je že četrti mandat član skupščine Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljubljana Vič ter drugi mandat v upravnem odboru zbornice. Je član socialne komisije, še posebej pa je aktiven v odboru za družabno življenje in šport, ki mu predseduje.

Tilen je predsednik Športnega društva Grmada, kjer so organizirali že deset gorskih tekov na Grmado in petnajst kolesarskih vzponov na Setnico. Že enajstkrat so organizirali kolesarsko dirko profesionalcev v Podsmreki. Je tudi član Upravnega odbora Biatlonskega kluba SK Brdo in direktor gozdnega teka in biatlonskih tekem na Pokljuki. Kadar snežne razmere omogočajo organizira tudi pripravo proge za smučarski tek na Dobrovi.

Tilen je v prostem času velik ljubitelj in zbiratelj dirkalnih koles. V njegovi zbirki ima kar petdeset primerkov koles. Ljubitelji koles so jih lahko videli že na več-ih razstavah, ki jih je imel v BTC-ju v Emporiumu in Kristalni palači. Tilen živi z ženo in hčerko na Vrhovcih. Je družinski človek, ki zelo ceni tudi širšo družino. Tilen Petrič je vzoren član Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljubljana Vič.

Peter Svete je po poklicu kamnoseški mojster. Leta 2000 je prevzel družinsko podjetje z dejavnostjo kamnoseštva, ki deluje že vse od leta 1968. Z leti si je pridobil številne izkušnje na področju obdelave kamna. S svojo dejavnostjo kamnoseštva ohranja tradicijo uporabne in oblikovne vrednosti kamnitih izdelkov. Ponosen je na tradicijo podpeških kamnosekov, Plečnika in uporabe podpeškega marmorja. Poleg izdelave in obnove nagrobnikov, obdelajo kamen za področje gradbeništva, elemente kulturne dediščine ter izdelavo replik, skulptur in kipov.

Peter Svete je član Upravnega odbora Sekcije cementninarjev, kamnosekov in teracerjev in član odbora kamnosekov na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. V posebno čast si šteje, da so na področju kamnosekov uspeli urediti zakon o pokopališki dejavnosti, ki sedaj zagotavlja, da mora upravljavec pokopališč obravnavati vse ponudnike storitev enakopravno.

Peter je bil tudi predsednik Krajevne skupnosti Podpeč - Preserje, ter občinski svetnik v Občini Brezovica. Že drugi mandat je aktiven v Sekciji cementninarjev, kamnosekov in teracerjev, kot član odbora kamnosekov. En mandat je bil tudi član skupščine Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljubljana Vič. V prostem času rad vzame v roko svojo kitaro, ki ji radi prisluhnejo vsi, ki ga obkrožajo. Peter Svete je vzoren član Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljubljana Vič.

mag. Peter Grabner, sekretar OOZ Ljubljana Vič

Scroll to top