Minister za malo gospodarstvo bi bil prava rešitev za razvoj obrtništva in podjetništva

Malo gospodarstvo, obrtniki in mali podjetniki, si želijo, da z novo vlado dobijo tudi svojega ministra za malo gospodarstvo. To idejo oziroma pobudo Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije te dni predstavlja vsem političnim strankam, s katerimi se sestaja v času pred državnozborskimi volitvami. »Malo gospodarstvo v Sloveniji predstavlja več kot 98 odstotkov celotnega slovenskega gospodarstva. Žal resorni ministri temu segmentu gospodarstva v preteklosti niso namenjali dovolj pozornosti, vse prevečkrat so bile zahteve obrtnikov in malih podjetnikov preslišane. Malo gospodarstvo si zato zasluži svojega ministra, ki bi bil osredotočen zgolj na reševanje problemov mikro in malih podjetij,« je prepričan predsednik OZS Branko Meh.

Obrtniki in podjetniki svarijo, da bi sprejetje Pravilnika o poklicnih boleznih lahko ogrozilo obstoj njihovih podjetij. Obrtno-podjetniški zbornični sistem je zato ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc ponovno opozoril, da se delodajalske organizacije s pravilnikom v takšni obliki ne strinjajo in da se mora najprej urediti preostala področja v zdravstveni in pokojninski zakonodaji.

V Sloveniji je 83 odstotkov družinskih podjetij, kar dve tretjini jih pri prenosu na mlajše generacije propade. O izzivih v družinskih podjetjih so zato na novinarski konferenci govorili predstavniki uspešnih družinskih podjetij, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije pa je predstavila aktivnosti novoustanovljenega Centra za družinsko podjetništvo. »Kar 70 odstotkov vseh zaposlenih dela prav v družinskih podjetjih. Tudi naši člani so večinoma družinska podjetja. Temu segmentu podjetij smo želeli ponuditi dodatne storitve in vse informacije na enem mestu,« je razloge za ustanovitev Centra za družinsko podjetništvo pojasnil Branko Meh, predsednik OZS.

Na podlagi razpisa volitev v organe Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljubljana Vič smo v mesecu aprilu organizirali še drugi sklop volilnih zborov za izvolitev novih predstavnikov v skupščino zbornice. Novoizvoljeni poslanci skupščine bodo imeli v maju konstitutivno sejo skupščine, kjer bodo izvolili vodstvo zbornice. Tudi letos načrtujemo organizacijo dogodka Dan obrtnikov in podjetnikov v Ljubljani, ki bo odlična priložnost, da svoje storitve in izdelke ponudite na stojnicah Ljubljančanom in obiskovalcem.

Vsi člani Viške zbornice so v sklopu dodatne članarine OOZ Ljubljana Vič ali prispevka OOZ Ljubljana Vič deležni številnih ugodnosti za članstvo. Začel se je drugi sklop jezikovnih tečajev, kjer se bodo udeleženci usposobili pri uporabi tujega jezika. Visoko kvaliteto zagotavljajo preizkušeni predavatelji, ki poskrbijo za učinkovito in hitro učenje tujega jezika. Člani ste deležni tudi nove ponudbe ugodnih kratkoročnih kreditov. Poleg tega člane s posebnimi popusti vabimo k oglaševanju v reviji Naša pot, k najemu dvoran in učilnic za interno izobraževanje zaposlenih, kupcev ali poslovnih partnerjev. Članom nudimo brezplačno specialistično svetovanje s področja delovnopravne zakonodaje, prava, prenosa lastništva, davkov in podobno.

Ponujamo celovite pisarniške storitve za mala podjetja, izdelamo plačilne liste in s pomočjo profesionalne ekipe podizvajalcev strokovno prevzamemo vodenje računovodstva za člane. Člani OOZ Ljubljana Vič imajo v enoti medicine dela v Zdravstvenem domu Vič poseben popust na osnovne zdravniške preglede in dodatne storitve v okviru medicine dela. Pridružite se nam na petkovih podjetniških zajtrkih in spoznajte gosta ter številne podjetnike s katerimi boste morda v prihodnosti sklepali posle. Radi bi vas spomnili tudi na številne ugodnosti kartice Mozaik podjetnih, ki jih najdete tudi na spletni strani www.mozaikpodjetnih.si. Mozaik podjetnih ponuja ugodnosti in prihranke, ki hitro presežejo višino članarine zbornici. Uporabite še spletno platformo MojObrtnik.com, ki obrtnikom in
podjetnikom omogoča sodobno prodajo izdelkov in storitev. Vljudno vas vabimo, da se nam v nedeljo, 27. maja pridružite na Setnici!

mag. Peter Grabner, sekretar

Scroll to top