Podelili smo priznanja Barjanec za aktivno delovanje v obrti in širši skupnosti

V torek, 12. decembra 2023 smo se obrtniki in podjetniki tradicionalno srečali na Območni obrtno-podjetniški zbornici Ljubljana Vič. Tokrat smo praznovali petnajsto obletnico odprtja nove poslovne stavbe zbornice in že trinajstič podelili priznanja Barjanec.

Podelitev Barjanca je vzpodbuda za vse, da pomagajo drugim in se zavedajo svoje družbene odgovornosti. Biti marljiv ter pošten obrtnik in podjetnik je posebnega pomena za obrtništvo in širšo družbeno skupnost, kajti podjetniški uspeh je tesno povezan s širšo družbeno skupnostjo. Prav je, da je pomoč sočloveku in družbena odgovornost podjetja za večino izmed obrtnikov in podjetnikov pomemben del vsakdana.

Foto utrinki s prireditve:

Tokratni dobitniki priznanj so bili:

Priznanje Barjanec SENIOR za osebni prispevek k razvoju obrti in podjetništva v letu 2023 je prejel: Janez Zalaznik, ZALAZNIK AVTOELEKTRIKA, AVTOAKUSTIKA, AVTOALARMI, d.o.o. iz Ljubljane

Janez Zalaznik je z obrtjo pričel že leta 1977. Že takrat je s svojimi storitvami pokrival celotno področje servisiranja električnih sklopov in popravila električnih napeljav v motornih vozilih. Kasneje je ponudbo razširil še na montažo avto-radijev in dodatne opreme, ki je bila v tistem času prava redkost. Z razvojem tehnike so se pri Zalaznikovih neprestano prilagajali novim tehničnim rešitvam vse do danes, ko ponujajo moderen servis avto-elektrike, avto-akustike in avto-alarmov.

Janez je bil 3 mandate član skupščine zbornice Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljubljana Vič, bil je član nadzornega odbora zbornice. Leta 2004 se je upokojil in postal aktiven v upravnem odboru upokojenih obrtnikov in podjetnikov Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljubljana Vič. Vrsto let je predsednik in koordinator Veseljakov – upokojenih obrtnikov na naši zbornici. Janez Zalaznik je bil vzoren član Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljubljana Vič. Čestitamo!

 

Priznanje Barjanec PREVZEMNIK za osebni prispevek k nadaljevanju in razvoju obrti in podjetništva v letu 2023 je prejel: Klemen Popit, ELPRIMA GROUP, PODJETJE ZA ELEKTROINSTALACIJE, INŽENIRING IN TRGOVINO, d.o.o. iz Ljubljane

Klemen Popit je leta 2018 kot predstavnik 4. generacije elektro delavnic Družinskega podjetja ELPRIMA GROUP d.o.o., ki se ponaša z dolgoletno tradicijo izvajanja celovitih elektroinštalacijskih rešitev, ki sega vse do leta 1937, ko je takratni mojster Maks Havliček odprl eno prvih elektro delavnic v takrat elitnem delu stare Ljubljane. Današnje podjetje ELPRIMA GROUP d.o.o., ki ga vodi direktor Klemen Popit izhaja iz podjetja Elprima, ki ga je v zgodnjih devetdesetih letih ustanovil njegov oče Primož in ga uspešno predal sinu Klemenu.

V podjetju ELPRIMA GROUP d.o.o. nudijo kvalitetno izvedbo tako močnostnih kot informacijskih inštalacij. Izvedejo vse vrste elektro instalacij na objektu, kot so električna napeljava, varnostna razsvetljava, strelovodi in pametne inštalacije, kot tudi informacijske elektroinštalacije, ki so namenjene računalniškim mrežam, telefoniji, klimatskim napravam ter tehnični zaščiti za varovanje pred vlomi in požari.

Klemen je član skupščine Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljubljana Vič, je tudi član Upravnega odbora zbornice in član Komisije gospodarski sistem. Klemen Popit je vzoren član Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljubljana Vič. Čestitamo!

 

Priznanje Barjanec za aktivno delovanje v obrti in širši skupnosti v letu 2023 je prejela: Dr. Andreja Kutnar, MIZARSTVO KUTNAR, Andreja Kutnar s.p. s Škofljice iz Škofljice

Dr. Andreja Kutnar je doma iz Glinka na Škofljici, kjer je pred 18-leti ustanovila Mizarstvo Kutnar s proizvodnjo kuhinjskega pohištva in druge notranje opreme po meri ob podpori očeta Janeza Kutnar, ki jo je za lesarstvo tudi navdušil. V podjetju nudijo svetovanje, projektiranje in izdelavo pohištva, kjer zasledujejo vodilo »zadostiti potrebo uporabnika« danes kot tudi v prihodnje. Ob delu v mizarski delavnici je Andreja Kutnar opravljala doktorski študij in leta 2008 doktorirala s področja lesarstva na Univerzi v Ljubljani, po katerem se je odločila stopiti tudi na akademsko pot. Leta 2009 je prejela Jesenkovo nagrado za najboljšega diplomanta doktorskega študija v letu 2008 na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Istega leta se je odpravila tudi na eno-letno podoktorsko izobraževanje v ZDA, kjer je osnovala njeno mednarodno delovanje.

Andreja Kutnar je poleg delovanja v mizarstvu tudi profesorica s področja znanosti o lesu na Univerzi na Primorskem, kjer vodi doktorski študijski program Obnovljivi materiali za zdrava grajena okolja in so-vodi magistrski študijski program Trajnostna grajena okolja. Je tudi direktorica raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE Center odličnosti za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja, ki je bil ustanovljen po njeni uspešni prijavi na razpis Evropske komisije leta 2017. Inštitut danes zaposluje 62 oseb iz najrazličnejših disciplin in deluje v največji leseni stavbi v Sloveniji v Izoli.

Njena prizadevanja, da se novo kreirana znanja učinkovito in hitro prenašajo v družbo, so spodbudila Univerzo na Primorskem, da je junija 2023 ustanovila Začetno vozlišče Akademije Novega evropskega Bauhausa za trajnostno grajeno okolje z obnovljivimi materiali (NEBAP Hub), ki ga tudi vodi. V vozlišču kreirajo izobraževanja za različne deležnike v gradbenem ekosistemu na področju rabe lesa v grajenem okolju.

Andreja Kutnar je zelo aktivna tudi v mednarodnem okolju. V preteklih letih je vodila številne mednarodne projekte. Šest let je bila članica upravnega odbora mednarodne organizacije InnovaWood iz Bruslja, v mandatu 2020/2021 pa je bila predsednica združenja za znanost in tehnologijo o lesu SWST (Society of Wood Science and Technology) s sedežem v ZDA.

Andreja Kutnar aktivno sodeluje tudi pri kreiranju politik na področju lesarstva. Trenutno v imenu Slovenije koordinira Tehnično delovno skupino za izobraževanje in poklicno usposabljanje v iniciativi woodPoP (European Wood Policy Platform – Evropska platforma za politiko v lesarstvu), ki ga izvajajo ministrstva držav članic Evropske unije pod skupnim vodstvom Avstrije in Finske.

Andreja Kutnar je tudi avtorica številnih znanstvenih člankov in knjig. Leta 2016 je prejela nagrado »Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju« za uspešno večplastno komuniciranje znanosti o lesu v podporo uveljavljanju paradigme trajnostnega razvoja, leta 2018 pa ugledno Zoisovo priznanje za pomembne znanstvene dosežke na področju lesarstva. Leta 2020 je bila v okviru kampanje Evropske komisije #EUwomen4future uvrščena na prestižen seznam izjemnih žensk, dejavnih na področjih raziskav, inovacij, izobraževanja, kulture in športa.

V prostem času se rada sprehaja po barjanskih stezicah in na obronkih gozdov v krošnjah dreves išče navdih za nove podvige. Rada sodeluje tudi z mladimi iz okolice, ki pridejo v mizarsko delavnico na prakso. Marsikateri sosed se je po njeni zaslugi odločil za pohištvo po meri, saj je bil deležen prijazne besede in strokovnega nasveta. Dnevno sicer zapušča domače loge in se odpelje v Slovensko Istro, kjer ima njen inštitut sedež. Veliko tudi potuje po svetu, pa vendar se rada vrača domov na rob Ljubljanskega barja k svoji družini in v mizarsko delavnico, kjer vedno čakajo novi izzivi. Dr. Andreja Kutnar je vzorna članica Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljubljana Vič. Čestitamo!

 

Priznanje Barjanec za življenjsko delo in za posebne dosežke v obrti in širši skupnosti v letu 2023 je prejel: Rok Kanc, GOSTILNA “PRI GORJANCU” iz Ljubljane

Rok Kanc je uspešno nadaljeval tradicijo družinske obrti v gostinstvu. Poslanec skupščine Viške zbornice je bil od 1994 do lanskega leta. Kot dolgoletni predsednik sekcije gostincev je svojo skrb posvečal za skupno delovanje članov in pripomogel k razvoju gostinske dejavnosti. Tri mandate je bil član Upravnega odbora sekcije gostincev na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Sedem mandatov je bil član skupščine zbornice in šest mandatov član upravnega odbora zbornice. Dva mandata je bil predsednik Kadrovskega odbora zbornice. Aktivno je sodeloval je pri projektu Obrtna pot, ki je namenjen spoznavanju obrtnih poklicev za osnovnošolce.

Gostilna Pri Gorjancu že več kot 200 let ponuja svojim gostom odlično kulinarično izkušnjo slovenske tradicionalne kuhinje po domačih hišnih receptih z vplivom najboljših kuhinj izven meja naše domovine. Gostilna je oddaljena samo nekaj minut iz centra Ljubljane, ob robu gozda in travnikov. Izjemne gurmanske užitke pričara gostoljubno osebje, prijeten ambient in kulinarične specialitete s tradicijo.

Ro Kanc je zaslužen za izgradnjo in pred nekaj leti odprt moderno opremljen G DESIGN hotel, kjer gostom poleg prenočišč na vrhunski ravni ponudijo še Wellness s terapevtskimi masažami in savno. Njihovo poslovno ponudbo zaokrožuje tudi konferenčni prostor, ki omogoča organizacijo poslovnih dogodkov. Aktiven je tudi v skupnosti in kot član Kolesarskega društva Grmada in Smučarskega društva Dolomiti pripomore k razvoju športa v naših krajih. Rok Kanc je vzoren član Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljubljana Vič. Čestitamo!

Povezani smo močnejši!

Scroll to top