Obiskal nas je Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije

V mesecu januarju je obrtnike in podjetnike OOZ Ljubljana Vič obiskal Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije. Srečanje je spadalo v sklop podjetniškega zajtrka, kjer je minister predstavil aktivnosti Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije. Minister je uvodoma predstavil podatke o uspešnosti 6,1% do 7,1% gospodarski rasti Republiki Sloveniji in podatek, da kar 85% vsega ustvarjenega izvozimo. Minister je poudaril, da bodo na ministrstvu storili vse kar je mogoče, da bi pomagali podjetjem. Opozoril je na odprt problem pomanjkanja delovne sile in spomnil na sprejete PKP-je, ki so znatno pomagali gospodarstvu v obdobju negotovosti in krize zaradi epidemije koronavirusa.

Spomnil je na razpise za razvoj podjetij in opredelil skupne višine pomoči gospodarstvu, ki še bodo na voljo v prihodnjih mesecih. Obrtniki in podjetniki na območju OOZ Ljubljana Vič si želimo večji delež sofinanciranja razpisov za razvojne programe in izenačenje s pogoji vzhodne kohezijske regije. Minister je mala podjetja in podjetnike pozval naj koristijo tudi razpisana sredstva preko vavčerjev, ki predstavljajo poenostavitev prijave za manjša razvojna sredstva.

Ministra smo tudi opozorili, da so se določena, sicer redka podjetja, ne po svoji krivdi, znašle v primežu nesorazmerij prihodkov in stroškov ter posledično na koncu obdobja nesrečno izgubile pravico do nadomestila subvencije za čakanje na delo v času epidemije COVID-19 in so jo morala vračati. Ministra smo tudi opozorili, da se ne moremo strinjati s cenovno politiko za energente, ki razlikuje ceno za podjetja in gospodinjstva. Minister je obljubil ukrepe vlade tudi na področju pomoči podjetjem zaradi energetske krize.

Minister je obljubil sodelovanje pristojnih inštitucij, ki bi se odzvala z obiskom na zbornici in predstavila različne programe ukrepov za pomoč podjetjem v razvojnih projektih v prihodnje obdobju, ko bo država skupaj z evropskimi sredstvi namenila za revitalizacijo gospodarstva v obdobju po kronavirusni krizi. Predstavniki industrije srečanj so ministru predstavili problematiko in ga pozvali k čim prejšnjemu reševanju problematike. Minister je udeležence seznanil tudi z novostmi in načrtovanimi aktivnostmi za krepitev gospodarstva tudi v prihodnje.

mag. Peter Grabner, sekretar

Scroll to top