Novoletni nagovor predsednika

Spoštovani obrtniki in podjetniki!

Leto, ki se izteka si bomo člani Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljubljana Vič zapomnili po praznovanju 45-letnice organiziranega združevanja. Številni člani ste se odzvali našemu povabilu in skupaj z nami praznovali ta lep jubilej obrti in podjetništva. Leto 2021 je bilo močno zaznamovano z epidemijo COVID-19. Obrtniki in podjetniki si ga bomo zapomnili tudi po letu omejitev in gospodarskih negotovosti, po višanju cen energentom, po rasti poslovanja in po pomanjkanju delavcev za številne panoge. Kljub odrekanjem in epidemiološkim oviram, smo z vašim sodelovanjem na zbornici opravili veliko svetovalnih dogodkov in članom pomagali, kolikor je bilo mogoče.

V teh omejenih in težkih časih za naša podjetja, smo na zbornici dosegli zadovoljive rezultate na področju svetovanja našim članom. Želimo si večjega obiska na dogodkih in tečajih izobraževanja in seminarjev za člane in naše zaposlene, kajti nova znanja so pomembna in potrebna za razvoj podjetja in za osebnostno rast. Tudi ob družabnikih srečanjih in dogodkih smo se obrtniki in podjetniki naše zbornice uspeli v tem letu srečati: v naravi ob pohodu na Grmado z zaključnim srečanjem na Setnici, v jeseni pa smo se srečali na slavnostni akademiji ob 45-letnici zbornice na Brdu pri Kranju, najmlajše pa je obiskal Miklavž v času prednovoletnih obdarovanj otrok.

Danes vidimo, kako je pomembno, da imamo trdno organizacijo, da držimo skupaj in si pomagamo. Preizkušnje in krize nas učijo, kako je pomembno, da povezani pripadamo svojemu stanu. Veliko vas je spoznalo, da je zbornica v krizi še bolj potrebna. Kljub težavam zaradi epidemije in zapiranju ustanov, zapiranju obratovalnic, je zbornica in zaposleni na OOZ Ljubljana Vič delala in bila na razpolago vsem, ki so potrebovali kakršnokoli informacijo ali pomoč. Zavedamo se, da je v krizi zbornica v veliko oporo in pomoč, prvi in pravi vir uradnih informacij, ki nujno potrebujemo, da premagamo to zdravstveno krizo.

V času epidemije smo na zbornici pokazali svojo zavzetost in razdelili več kot 470.000 zaščitnih mask, ki jih je država namenila za preprečevanje širjenja epidemije v gospodarstvu. V prostorih zbornice smo organizirali več kot 4.000 hitrih testiranj za člane obrtnike in podjetnike ter njihove zaposlene. Poskrbeli smo za sprotno informiranje svojih članov in svetovali v najbolj težkih situacijah.

Na zbornici članom nudimo brezplačno strokovno svetovanje, storitev SPOT točke (e-VEM), ki v času epidemije poteka v polnem obsegu. Tudi v tem času potekajo tečaji tujih jezikov in seminarji, ki jih organiziramo tudi preko videokonferenčne povezave. Na zbornici smo poskrbeli za ugodne kratkoročne kredite, ki jih lahko člani najamete pri dveh bankah. Za člane smo izpogajali zares ugodno storitev medicine dela za vaše zaposlene. Člani lahko izkoristite tudi številne prihranke v okviru kartice Mozaik podjetnih.

Ob veliki angažiranosti naše zbornice in krovne OZS smo skupaj z vami že veliko dosegli. Številni odmevni dosežki obrtno-podjetniškega zborničnega sistema so v epidemiji omogočili preživetje številnim obrtnikov in podjetnikom. Možnost dela s krajšim delovnim časom in koriščenje subvencije države, za pravne subjekte, ki so imeli omejitve pri poslovanju in izpad dohodka, ter subvencija za čakanje na delo, temeljni dohodek za samozaposlene in oprostitev plačila prispevkov, bolniško nadomestilo za delavce v breme ZZZS, povrnitev nadomestila plače delodajalcu, če je bil delavec v karanteni in odlog kreditnih obveznosti so bili plod številnih pogajanj z državno upravo.

Letos jeseni smo z vašim sodelovanjem zopet organizirali strokovno ekskurzijo, vsak petek smo vas sprejeli na podjetniškem zajtrku, kjer razpravljamo o aktualnih temah. Vsakemu članu pomagamo na številnih področjih kot so mreženje in iskanje novih strank ter kako se spoprijeti z izzivi sodobnega digitalnega poslovanja. Za vas bomo tudi v prihodnje izdajali revijo Naša pot s strokovnimi vsebinami ter pravnimi in računovodskimi informacijami. V rubriki Naši obrtniki bomo vas in vaše uspešno podjetje brezplačno predstavili. Ne pozabite na brezplačne male oglase, kjer imate vedno možnost oglaševanja in poglejte si tedenske aktualne novice po elektronski pošti. Vabimo vas, da se vpišete v bazo ponudnikov »Naši člani medsebojno poslujemo«.
Verjamem da se bodo zdravstvene razmere umirile in nam bo prihodnje leto omogočalo, da se ponovno snidemo na Setnici, konec leta pa na podelitvi priznanja Barjanec.

Spoštovane obrtnice in obrtniki, podjetnice, podjetniki. Iskrena hvala, ker nas podpirate, potrudili se bomo, da Vam bomo v vseh situacijah strokovno in kvalitetno pomagali.

Vi in Vaše družine, Vaši zaposleni in Vaši poslovni partnerji, ostanite čili in zdravi.

Želim vam mirne in vesele Božične praznike ter zdravo in uspehov polno prihajajoče leto 2022!

Jernej Dolinar

 

 

Scroll to top