Nov gradbeni zakon utegne biti zibelka dela na črno

Sprejet gradbeni zakon je škodljiv za gradbeni sektor in utegne biti zibelka dela na črno, ogroža pa tudi varnost ljudi, je bilo slišati na novinarski konferenci sekcije gradbincev pri OZS. Gradbinci so aktivno pozivali poslance, da sporno določbo, ki dovoljuje gradnjo v lastni režiji umaknejo ali ustrezno spremenijo. Sekcija gradbincev pri OZS se je več kot dve leti usklajevala z ministrstvom za okolje in prostor in na koncu tudi uskladila predlog gradbenega zakona, a so na seji odbora za infrastrukturo v zadnjem hipu dodali amandma, ki določa, da lahko investitor gradnjo za lastne potrebe izvaja sam. »To za nas gradbince predstavlja nelojalno konkurenco in je zibelka dela na črno. Nismo v enakopravnem položaju z investitorji, ki gradijo sami. Mi moramo imeti izobražen kader, gradbeno dovoljenje, zdravniške preglede, elaborate, varstvo pri delu, česar samograditelji ne potrebujejo za gradnjo v lastni režiji,« je pojasnil predsednik sekcije gradbincev pri OZS Zoran Simčič.

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije podpira predloge politične stranke NSi, ki so v korist obrtnikom, podjetnikom in upokojenim obrtnikom. Gre za predlog, ki bi upokojenim obrtnikom omogočil, da prejemajo polno pokojnino in nadaljujejo s svojo dejavnostjo po upokojitvi. Druga zakonska pobuda pa se nanaša na ureditev problema regresnih zahtevkov v primeru nesreče pri delu. »V OZS podpiramo predloge NSi, ki so v korist obrtnikom in podjetnikom. Že več let si prizadevamo, da bi te pereče probleme rešili, a brez politične volje to žal ni mogoče. Upamo, da bodo tokrat poslanci prisluhnili argumentom in končno uredili področja, ki grenijo življenje obrtnikom in podjetnikom ter zmanjšujejo njihovo konkurenčnost,« pojasnjuje Branko Meh, predsednik OZS.

Vsi člani Viške zbornice so v sklopu dodatne članarine OOZ Ljubljana Vič ali prispevka OOZ Ljubljana Vič deležni številnih ugodnosti za članstvo. Jesenski jezikovni tečaji so že v polnem teku. Visoko kvaliteto zagotavljajo preizkušeni predavatelji, ki poskrbijo za učinkovito in hitro učenje tujega jezika. Člani ste deležni tudi ponudbe ugodnih kratkoročnih kreditov za komitente A, B in C bonitetnega razreda. Poleg tega člane s posebnimi popusti vabimo k oglaševanju v reviji Naša pot, k najemu dvoran in učilnic za interno izobraževanje zaposlenih, kupcev ali poslovnih partnerjev. Članom nudimo brezplačno specialistično svetovanje s področja delovnopravne zakonodaje, prava, prenosa lastništva, davkov in podobno.

Ponujamo celovite pisarniške storitve za mala podjetja, izdelamo plačilne liste in s pomočjo profesionalne ekipe podizvajalcev strokovno prevzamemo vodenje računovodstva za člane. Člani OOZ Ljubljana Vič imajo v enoti medicine dela v Zdravstvenem domu Vič poseben popust na osnovne zdravniške preglede in dodatne storitve v okviru medicine dela. Radi bi vas spomnili tudi na številne ugodnosti kartice Mozaik podjetnih, ki jih najdete tudi na spletni strani www. mozaikpodjetnih.si. Mozaik podjetnih ponuja ugodnosti in prihranke, ki hitro presežejo višino članarine zbornici. Uporabite še spletno platformo MojObrtnik.com, ki obrtnikom in podjetnikom omogoča sodobno prodajo izdelkov in storitev. Veselimo se vašega obiska na zbornici, pri nas ste vedno dobrodošli.

mag. Peter Grabner, sekretar

Scroll to top